Kesäteologiksi? Minäkö? No ehkä kerran!

Ota nämä viisi asiaa huomioon harkitessasi kesäteologiksi ryhtymistä:

  1. Työnhaku kesäteologiksi on lähes mahdotonta. Kaupungit ovat pulloillaan innokkaita opiskelijoita valmiina seurakuntatyöhön!
  2. Sinulta vaaditaan täysvaltainen kirkollisten toimitusten osaaminen ja virheistä rangaistaan!
  3. Kesäteologina sinun täytyy hallita jokainen nuorten trendi, jotta pysyt ajassa mukana. 
  4. Kesäteologin paikkaa hakiessa kannattaa mainita ansiokkaasta LinkedIn profiilistasi ja kokemusta pursuavasta ansioluettelostasi. Laulutaito pakollinen!
  5. Uuden testamentin eksegeettinen analyysi on selkärankana kaikelle kesäteologin työlle ja kreikka latina ja heprea ovat työssä välttämättömiä!

Kesäteologin työ on vakavaa ja fyysistä. Se saattaa sisältää muun muassa niska limassa kirkkokahvituspullien leipomista aamutuimassa, tai valtavien rippikouluraamattupinojen siirtämistä paikasta toiseen. Se on pienenä rattaana toimimista valtavassa byrokratiakoneistossa, joten muistakaa öljytä itsenne hyvissä ajoin ennen kesää, itse suosittelen kotimaista rypsiöljyä!

 Jos yksikään yllä mainituista herätti huolia voin iloksenne kertoa, että todellisuudessa tämä kaikki ei ehkä ole täysin totta. Usein kesän lähestyessä seurakuntien suunnalta alkaa kuulua huutelua paikoista, jotka ovat vielä täyttämättä kesäteologeista. Kuitenkin tässäkin asiassa aikainen lintu madon nappaa! Joustavuus sijainnista on hyvä meriitti kesäteologille, mutta joillain seurakunnilla saattaa jopa olla asuntoja, joissa teologit voivat majailla leirityön väleissä. Vaikka onkin hyvä huomioida, että täsmällinen ja hyvälaatuinen CV ja toimitusten ainakin pintapuolinen osaaminen saattavat olla työssä tai työhaussa eduksi, eivät ne ole kesäteologin työssä välttämättömiä. 

Olen kuullut useista suista, kuinka alalle on lähdetty ilman seurakuntataustaa, eikä se ole tullut esteeksi. Itselleni seurakuntataustasta oli hyötyä siinä mielessä, että kotiseurakunta oli tuttu ja turvallinen paikka aloittaa kesäteologina toimiminen. Kesäteologiksi lähtiessäsi on hyvä muistaa, että kaikkea emme voi osata ja vaikka kuinka yrittäisimme, teemme toisinaan virheitä. Jos konfirmoitava nuori pelkää kompastuvansa alban helmaan, on hyvä kertoa nuorelle, että samalla tavalla sinuakin jännittää, että kaadat ehtoollisviinit pitkin alttaria.

 Mitä kesäteologin työ pitää sisällään? Useimmissa Suomen seurakunnissa kesäteologien pääosainen työ on rippileirityötä, mutta sen ohella saattaa tulla esiin muita vaihtelevia tehtäviä, vaikkapa messuavustuksia. Kesäteologin pääasiallisena työnä on siis jakaa vastuuta rippikoulua käyvien nuorten opettamisesta ja olla läsnä muissa aktiviteeteissä. Ehkäpä mukaan mahtuu muutama iltahartauskin. Omin sanoin kuvailin työtä ystävilleni näin: ”Se on 50% opetusta ja 50% sen valvomista, etteivät nuoret satuta itseään, muita tai ympäristöään!” Omana huomionani olen myös huomannut sen, että keskeisessä asemassa on luoda sellainen ympäristö nuorille, jossa nuori kokee olonsa turvalliseksi ja saa oman äänensä kuulumaan. Joustavuus on keskeinen termi kesäteologin työssä. Vaikka työ ei välttämättä ole kovin fyysistä, on useita päiviä kestävä sosiaalisuus raskasta. Omaa aikaa leirityössä on usein vähän, mutta työ on kokemusrikasta ja monilla tavoin hauskaa. Ainakin niin väittäisin, sillä useat opiskelijamme palaavat leirityöhön vuosi vuoden jälkeen. 

Vertti Heinonen, 3. vuoden teologian opiskelija

Vastaa