Japanin uskonnollinen sekularisaatio animessa ja mangassa

Anime länsimaisille yleisesti tarkoittaa animaatiota, jota on tuotettu Japanissa. Monille tuttu piirretty Pokémon on esimerkki animesta. Manga on japanilainenn sarjakuvatyyppi, jolle on ominaista, että sitä luetaan oikealta vasemmalle, samalla tavalla kuin japania lukisi.

”Japanin uskonnollisuus on hyvin sekulaarista, mutta se on kietoutunut osaksi kulttuuria, minkä takia monet japanilaiset eivät miellä tiettyjä asioista uskonnolliseksi samalla tavalla kuin me mieltäisimme.”

Hayao Miyazaki on yksi tunnetuimmista, ellei tunnetuin anime-elokuvien ohjaaja. Hänen ohjaamansa Henkien kätkemä -elokuva voitti vuonna 2003 Oscar palkinnon ja monet muut hänen töistään ovat saaneet paljon arvostusta. Suuressa osassa hänen ohjaamistaan elokuvistaan esiintyy myös uskonnollisia elementtejä joko suorasti tai epäsuorasti.

Kirjoitus jatkuu vuoden 2020 Ilmestyksessä.

– Niklas ja Val Sauramaa

Vastaa