Mitä Fides tekee? Rahastonhoitaja vastaa.

Rahastonhoitajan työ Fideksen rahasäiliön uumenissa.

Mitä rahuri tekee?

Tittelinsä mukaisesti rahurin tärkein tehtävä on pitää huolta Fideksen raha-asioista ja että rahat riittävät vuoden aikana järjestettäviin tapahtumiin ja muihin menoihin. Erilaisten tapahtumien järjestäminen maksaa aina, sillä ruoat ja limsat eivät maksa luonnollisesti itseään. Tämän vuoksi rahuri tekee hyvin paljon yhteistyötä tapahtumavastaavien kanssa, että Fides pääsee omilleen, joka tapahtumasta ja sillä riittää myös rahaa tulevia juhlia varten. Myös tarjoiluvastaava ja spiritualiteettivastaava toimivat tiiviisti rahurin kanssa, sillä myös päivähartauksissa tarjoiltava kahvit ja leivokset tulevat Fideksen pussista. Sen lisäksi hartauksissa kerätyt vapaaehtoiset lahjoitukset kerätään Fidekselle ja ohjataan sitten toimintaamme ja myös kummipäiväkodillemme.

Rahuri hoitaa usein myös Fideksen myyntityön eri tapahtumissa, kuten esimerkiksi yliopiston järjestöpäivillä, ja pitää huolen niin käteiskassasta kuin korttimaksupäätteestäkin. Tämä on rahurin yksi tärkeimpiä tehtäviä ja niistä huolehtiminen on tärkeä vastuu. Rahuri hoitaa myös maksujen karhuamisen jälkikäteen, jos jotain syystä maksut eivät ole ajallaan.

Kuva Fideksen vuosijuhlapäivältä 2019, kirjabasaari.

Kummipäiväkotitoimintamme toimii siten, että Fides lahjoittaa Lasten pankille kuukausittain 30 euroa, josta raha ohjataan aina sinne, missä sitä tarvitaan eniten, kuten esimerkiksi lastensuojeluun, ja lasten hätäapuun. Varat kerätään vapaaehtoisin lahjoituksin esimerkiksi päiväkahveilla, mutta
myös erilaisten myyjäisten kautta. Jokavuotisessa puurojuhlassakin on ollut tapana kerätä lahjoitus kummipäiväkotitilille. Lahjoituksen tekeminen kuukausittain kuuluu rahurin muutamiin säännöllisiin tehtäviin.

Mitä erityistä rahurin työssä on?

Rahurin vastuulla on myös järjestää vuosijuhlien aikaan vuotuinen kirjabasaari, johon kutsutaan Fideksen yhteistyökumppaneita, kuten esimerkiksi Pappisliitto ja Karjalan Teologinen Seura, jolloin he saavat mahdollisuuden mainostaa itseään teologian opiskelijoille, ja myös mahdollisesti myydä kirjojaan. Näin rahurin tehtäviin kuuluu myös osittainen yhteistyösuhteiden ylläpito muiden järjestöjen kanssa. Rahuri myös huolehtii heiltä saatavista lahjoituksista ja ohjaa ne Fideksen toimintaan.

Raha-asioiden lisäksi rahuri pitää huolen Fideksen jäsenrekisteristä ja että sen ajan tasalla. Hän tarkistaa aina jäsenhakemukset ja myös, että jokainen on suorittanut kertaluontoisen jäsenmaksun.

Loppuvuodesta rahuri tekee arvion tulevan vuoden menoista ja suunnittelee kuluneen vuoden pohjalta budjetin seuraavalle vuodelle. Hän tekee myös tasekirjan kuluneen vuoden kuluista, josta ilmenee aiemman vuoden rahaliikenne, ja osoittaa Fideksen toimineen kaikkien lakipykälien mukaan.

Vaikka raha-asioista vastuussa oleminen kuulostaisikin raskaalta tehtävältä, siitä ei kannata ottaa stressiä, koska asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia hoitaa, ja loppujen lopuksi Fideksen toiminta on tiivistä yhteistyötä. Jos jokin asia mietityttää, voi aina pyytää apua.

Miten päädyin rahastonhoitajaksi?

Hassu juttu on, etten ikinä hakenut rahastonhoitajaksi ja olen toiminut tässä tehtävässä jo kaksi vuotta. Alun perin minua pyydettiin uudeksi rahuriksi, koska syyskokouksessa valittu henkilö ei voinutkaan ottaa tehtävää vastaan. Ilmeisesti olin luotettavan oloinen henkilö ja olen osoittanut olevani luottamuksen arvoinen, sillä minut valittiin tehtävään uudestaan seuraavana vuonna. Olen nauttinut työstäni rahurina suuresti ja varsinkin erilaisiin tapahtumiin osanottaminen ja Fideksen edustaminen on ollut yksi hauskimpia asioita yliopistossa ollessani. Tämän vuoksi suosittelen lämpimästi hakemaan niin rahuriksi kuin myös muihinkin tehtäviin, joita Fideksen hallituksesta löytyy.

Jouni Kovanen,
Rahastonhoitaja, Fides Ostiensis ry

Vastaa