Mitä on gospel?

Tässä vähän vinkkejä kesäteologeille.

Riparikesä on päässyt kunnolla käyntiin ja eteesi on saattanut tulla sellainen aihe kuin gospel. Gospel on hengellistä musiikkia, joka levittää kristillistä sanomaa. Eikä se ole sidottuna vain yhteen genreen tai tyylilajiin, gospel voi olla lähes mitä vain. Gospel on tullut osaksi suomalaista kristillistä nuorisokulttuuria.

Joissain seurakunnissa saattetaan hyödyntää gospelia rippikoulussa esimerkiksi aamuherätyksissä ja hartauksissa. Sen tarkoituksena on usein tuoda gospelmusiikki lähelle rippikoululaisia ja koska gospel voi olla mitä vain voivat nuoret löytää itselleen gospel-artistin, jota he voivat kuunnella. Gospelmusiikkia voi hyödyntää myös leiriolympialaisten kilpailuissa gospel-visan roolissa tai sitten ihan vain, että nuoret saavat äänestää parasta gospel-biisiä. (Itse olen tehnyt sellaisen huomion, jos Mikavelin Etsivä löytää on mukana, se yleensä voittaa.)

Suomen ev.lut. kirkko on hiljattain julkaissut nettisivuston (hengenveto.fi), josta löytyy gospelmusiikkia eri teemojen alta. Sivusto on Kirkkohallituksen mahdollistama projekti. Tätä saa ja kannattaa hyödyntää rippikoulussa, niin isoset kuin työntekijät. Nettisivu tuo musiikkisisältöä esimerkiksi juuri kesäteologin työkalupakkiin. Eteesi saattaa ponnahtaa tuttuja gospel-artisteja, kuten The Rain tai Idän Ihmeet. Mutta siellä on uusiakin artisteja, joihin kannattaa tutustua esimerkiksi NNS ja Juhani Tikkanen. Artisteja/bändejä sivustoltä löytyy sekä suomalaisia että ulkomaisia.

Nykyään suurin osa gospel musiikista löytyy suoratoistopalveluista kuten Spotify ja harvemmat löytyvät myös YouTubesta.

Itse koen, että edes vähän kannattaa tutustua gospeliin ja tuoda sitä esille nuorille rippikoululaisille, tämä voi olla mahdollisuus siihen, että nuoret tulevat nuorisotiloihin ja syntyy niitä seurakuntanuoria. Olen itse ollut aktiivinen seurakuntanuori omassa kotiseurakunnassa, olen ollut useammalla leirillä isosena ja tottunut siihen, että herätyksissä ja hartauksissa soitetaan gospelia. Mutta nytten vietän ensimmäistä kesäteologi kesää, kotiseurakunnassani ja kiinnitin ensimmäisellä leirillä huomiota siihen, ettei isosilla ole minkäänlaista tietoa gospelista. Tässä me teologit voisimme olla tuomassa sitä tietämystä.

Gospel-artistit/bändit saattavat keikkailla ympäri Suomen eri seurakunnissa. Näin gospel tuodaan lähemmäksi nuoria. Itse olen kiertänyt SAVE:n keikoilla ja olen päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja saanut ystäviä. Minun kohdallani gospelin tarkoitus on toteutunut eli tuoda ihmiset yhteen kuuntelemaan kristinuskon sanomaa laulun/musiikin muodossa ja nauttia siitä hyvästä fiiliksestä, seurasta ja musasta.

Sitten on nämä Maata Näkyvissä -festarit. Monella on omat mielipiteensä kyseisestä tapahtumasta, mutta siinä on jotain hyvää. Se tuo kristittyjä yhteen aivan Pohjois-Suomesta asti ja kaikki kerääntyvät Turkuun. Se tarjoaa laajan valikoiman gospelmusiikkia, joista esimerkiksi nuori voi valita parhaimmat ja se mahdollisuus tutustua muihin ihmisiin on huikea.

– Heidi Yli-Mäenpää

Save, Kalajoki. Heidi Yli-Mäenpää
KLS, Turku. Heidi Yli-Mäenpää

Vastaa